Ne postoji lek za psorijazu. Međutim, postoji niz tretmana koji u većini slučajeva mogu simptome psorijaze da drže pod kontrolom.

Važno je imati na umu da nisu svi tretmani efikasni na svim osobama. Način na koji osoba reaguje na određeni tretman može se menjati tokom vremena. Često je potrebno nekoliko pokušaja pre nego se pronađe najefikasniji tretman.

Generalno, tretmani za psorijazu mogu se podeliti u četiri glavne kategorije:

  • Topikalne terapije: Tretmani koji su direktno primenjuju na kožu.
  • Fototerapije: Terapije ultraljubičastim svetlom.
  • Konvencionalne sistemske terapije: Lekovi koji se uzimaju u obliku tableta ili injekcija i namenjeni su za celo telo.
  • Biološke terapije: Lekovi koji utiču na imunitet organizma. Ovi lekovi se daju kao injekcije ili infuzije.

Kako započeti lečenje?

Najčešće psorijazu može da dijagnostikuje lekar jednostavnim pregledom kože. I lekar opšte prakse najčešće može da prepozna psorijazu i uputi vas kod dermatologa na dalju dijagnostiku i lečenje.

Ukoliko je potrebno lekar može uzeti uzorak kože kako bi se isključila druga oboljenja kao što su ekcem ili alergijska reakcija. Ako je vaš napad psorijaze izazvan upalom grla, brisom iz grla se može utvrditi prisutnost bakterija. Ako je tako, verovatno će biti prepisan antibiotik. Ako imate bolne zglobove, vaš lekar može da pošalje krv na testiranje za artritis.

Psorijaza

Sveobuhvatni izvor informacija o psorijazi - uključujući mogućnosti lečenja i praktične savete koji će vam pomoći da smanjite fizičke i emocionalne posledice koje psorijaza može imati na vaš život.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram