Sa psorijazom niste zarazni, kako god da izgledala! Možete da se rukujete, grlite, mazite, kuvate... i nikome ne možete da prenesete psorijazu i tačka!

Neki ljudi sa psorijazom osećaju da je njihovo stanje pogrešno prihvaćeno u društvu. Mnogi su zabrinuti i osećaju se odbačeno čak i od strane porodice i prijatelja. Ova osećanja su prirodna, međutim ona mogu da utiču na svakodnevni život i interakciju sa ljudima, mogu da dovedu do osećanja niže vrednosti, anksioznosti i depresije. Psorijaza može imati uticaja na mnoge aspekte svakodnevnog života uključujući posao, slobodne aktivnosti, odnose, pa čak i izbor odeće. Zapitajte se da li je psorijaza uticala na vaš način života? Da li ste prestali da radite neke od stvari koje ste ranije obavljali? Ako je odgovor DA, razgovarajte sa vašim lekarom o tretmanima koji mogu pomoći da se posledice psorijaze umanje.

Šta moram da promenim od svojih navika?

Primenjujte redovno svoju terapiju, to je jedini način da držite psorijazu pod kontrolom! Moraćete verovatno i da edukujete okolinu da, kako god promene na koži izgledale, psorijaza nije prenosna i da niste zarazni i da im se ama baš ništa loše ne može desiti ako vas dotaknu, zagrle, pomaze ili se rukuju sa Vama.

Vodite računa o ishrani i nezi kože. Posavetujte se sa lekarom kakav jelovnik je najbolji za vas i kako da negujete kožu. Kozmetika može biti efikasna ali takođe može iritirati neke oblike psorijaze. Kamuflaža ili prikrivanje šminkom je u principu dozvoljena, ali zahteva posebne tehnike. Obratite se nekome sa iskustvom u ovoj oblasti. Nikada ne nanosite šminku na rane na koži, nezarasle posekotine ili iritiranu kožu.

Psorijaza može izazvati rupe, krunjenje ili podizanje noktiju. Održavajte vaše nokte kratkim i glatkim kako bi se smanjio rizik od infekcije. Izbegavajte oštre sapuna prilikom pranja ruku i stopala. Sušite ruke temeljno uključujući područja oko noktiju. Nosite rukavice kako biste zaštitili svoje ruke i nokte. Odlazite na plažu ili bazen? Nosite sandale koje štite vaša stopala i nokte.

Postoje određene stvari koje možete da uradite da biste poboljšali stanje vaše kože

  • Perite ruke samo kada je neophodno.
  • Koristite hidratantne i medicinske kreme.
  • Pažljivo sušite kožu, nemojte je trljati. Budite veoma oprezni kako ne biste iritirali psorijazne delove.
  • Nosite rukavice prilikom pranja veša, posuda, obavljanja kućnih poslova koji mogu iritirati vašu kožu.
  • Ako imate psorijazne pečate na nogama, čuvajte ih čistim i suvim, kako bi izbegli pojavu bakterija i gljivica.
  • Nosite pamučne čarape i cipele ili sandale sa otvorenim prstima kada je to moguće.
  • Prilikom pranja kose izbegavajte jake pokrete koji mogu izgrebati kožu glave.
  • Koristite kremu za sunčanje.

Priče i iskustva pacijenata

Psorijaza

Sveobuhvatni izvor informacija o psorijazi - uključujući mogućnosti lečenja i praktične savete koji će vam pomoći da smanjite fizičke i emocionalne posledice koje psorijaza može imati na vaš život.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram