Povratak na vesti

Svetski dan borbe protiv psorijaze: Pacijenti u Srbiji čekaju da se još dva nova leka nađu na pozitivnoj listi

03.11.2021

Udruženje pacijenata obolelih od psorijaze 3P obeležilo je danas Svetski dan borbe protiv psorijaze pod sloganom „Ujedinjeni u akciji“ podsećajući javnost na važnost odlaska kod dermatologa, jer terapije i za najteže oblike psorijaze postoje u Srbiji već dve godine i dostupne su o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Vladimir Kecić, predsednik Udruženja pacijenata obolelih od psorijaze 3P, koji se i sam dugo bori sa ovom bolešću, ističe da biološka terapija u potpunosti može da promeni život pacijenata i stavi bolest pod kontrolu, pa je zato važno da se pacijenti sa psorijazom što pre jave svom dermatologu, dobiju sve važne informacije o najoptimalnijim terapijama i da što pre počnu sa lečenjem.

- Pored postojećih terapija, u Srbiji su registrovani i novi biološki lekovi koji su efikasniji od postojeće terapije međutim, još nisu na listi Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Nadam se da će nadležni u ovoj ustanovi imati razumevanja kako bi svi pacijenti u Srbiji koji boluju od teških oblika imali najoptimalnije terapije za psorijazu – kaže Kocić.

Prof. dr Dušan Škiljević, predsednik Udruženja dermatologa Srbije, ističe da je svet tek nedavno definisao šta je to zapravo psorijaza.

- Iako se za psorijazu zna hiljadama godina, tek 2016. godine je napravljen globalni izveštaj o psorijazi i sama definicija je veoma alarmantna, između ostalog i što u toj definiciji stoji da za ovu bolest nema leka.

On upozorava i na visoku rasprostranjenost psorijaze.

- Oko dva do četiri posto populacije boluje od psorijaze, neko sa većim šansama da oboli a neko je pošteđen. Ako imamo sedam miliona ljudi, možemo da računamo da između 150.000 i 200.000 ljudi ima psorijazu. Ono što je bitno naglasiti, psorijaza se više ne smatra kožnom bolešću jer ta zapaljenja ne utiču samo na kožu već i na druge sisteme organa, između ostalog i na kardiovaskularni sistem.

Prof. dr Željko Mijušković, dermatolog je naglasio da me postoje kontraindikacije za vakcinaciju obolelih od psorijaze.

- Ukoliko već nisu, bez obzira da li su na biološkoj terapiji ili ne, pacijenti oboleli od psorijaze treba da se vakcinišu. Apel svima - ne postoje prepreke da oboleli od psorijaze dobiju vakcinu.

Dr Predrag Majcan, načelnik dermatologije KBC Zvezdara je poručio da pacijenti oboleli od psorijaze ne treba da zapostavljaju svoje stanje zbog kovida.

- Javite se dermatologu jer ova bolest uz adekvatnu terapiju može uspešno da se drži pod kontrolom. Bitno je naglasiti i mentalno zdravlje, pa je pogotovo u vreme kovid pandemije važno pružanje psihološke podrške pacijenatima obolelim od psorijaze – kaže dr Majcan i upozorava da kod psorijaze izražene promene na koži nisu jedina manifestacija bolesti, već se kod težih oblika mogu javiti pridružene bolesti kao što su dijabetes tip 2, kardiovaskularna oboljenja, metabolički sindrom, psorijazni artritis, kronova bolest, depresija…

Obeležavanje Svetskog dana borbe protiv psorijaze održano je u neformalnoj atmosferi a nakon završene konferencije, lekari i pacijenti su diskutovali o potrškoćama sa kojima se oboleli od ove bolesti suočavaju.

Izvor teksta: Blic žena

Psorijaza

Sveobuhvatni izvor informacija o psorijazi - uključujući mogućnosti lečenja i praktične savete koji će vam pomoći da smanjite fizičke i emocionalne posledice koje psorijaza može imati na vaš život.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram