Povratak na vesti

Obeležen Svetski dan borbe protiv psorijaze, novi lekovi nisu na listi RFZO

30.10.2021

U Beogradu je obeležen Svetski dan borbe protiv psorijaze pod sloganom „Ujedinjeni u akciji“ na kom su stručnjaci istakli važnost dermatoloških pregleda i pozvali Republički fond za zdravstveno osiguranje da konačno stave nove lekove na svoju listu.

Vladimir Kecić, predsednik Udruženja pacijenata obolelih od psorijaze 3P, koji se i sam dugo bori sa ovom bolešću ističe da biološka terapija u potpunosti može da promeni život pacijenta i stavi bolest pod kontrolu i da je zato važno da se pacijenti sa psorijazom što pre jave svom dermatologu.

„Ja sam, kao neko ko je oboleo od psorijaze, razumeo da psorijaza nije samo kožno oboljenje već sistemsko i na svojoj koži sam osetio šta to znači imati dobru terapiju i kvalitetne lekove. To menja život iz korena“, naglasio je Kecić.

On je istakao i da su pored postojećih terapija, u Srbiji registrovani i novi biološki lekovi koji su efikasniji od postojeće terapije ali još uvek nisu na listi Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Kecić kaže da se nada da će nadležni u ovoj ustanovi imati razumevanja, kako bi svi pacijenti u Srbiji koji boluju od teških oblika imali najoptimalnije terapije za psorijazu.

Prisutnima se obratio i profesor dr Dušan Škiljević, predsednik Udruženja dermatologa Srbije, koji je istakao da je „svet tek nedavno definisao šta je to zapravo psorijaza“.

„Iako se za psorijazu zna hiljadama godina, tek 2016. godine je napravljen globalni izveštaj o psorijazi i sama definicija je veoma alarmantna, između ostalog i što u toj definiciji stoji da za ovu bolest nema leka.“

Doktor Škiljević ističe i visoku rasprostranjenost psorijaze.

„Oko dva do četiri posto populacije boluje od psorijaze, neko sa većim šansama da oboli a neko je pošteđen. Ako imamo 7 miliona ljudi, možemo da računamo da oko 150 hiljada ljudi ima psorijazu. Ono što je bitno naglasiti, psorijaza se više ne smatra kožnom bolešću jer ta zapaljenja ne utiču samo na kožu već i na druge sisteme organa, između ostalog i na kardiovaskularni sistem“ ističe stručnjak.

Među govornicima je bio i dr Predrag Majcan, načelnik dermatologije KBC Zvezdara koji je istakao važnost pružanja psihološke podrške obolelima od psorijaze.

„Bitno je naglasiti i mentalno zdravlje pacijenata obolelih od psorijaze, pogotovo u vreme kovid pandemije. Podrška nas lekara je veoma bitna, i apelujemo na ljude koji su suočeni sa psorijazom da se obrate za dodatnu pomoć, ukoliko je potrebna“, istakao je doktor.

Kovid pandemija svakako je obeležila ovu i prethodnu godinu kada je zdravstvo u pitanju. Trenutno, najveći doprinos koji možemo dati u borbi protiv korona virusa jeste vakcinacija. To važi i za obolele od psorijaze, ističe prof. dr Željko Mijušković, dermatolog.

„Ne postoje kontraindikacije ako pacijenti koji boluju od psorijaze, bez obzira da li bili na terapiji ili ne, nemaju izraženije kontraindikacije kada je u pitanju primanje vakcine protiv korona virusa. Jako je bitno da prenesemo tu poruku i pozovemo sve, ne samo pacijente obolele od psorijaze, da se vakcinišu“, naglašava doktor Mijušković u zaključnom delu konferencije.

Obeležavanje Svetskog dana borbe protiv psorijaze održano je u neformalnoj atmosferi a nakon završene konferencije, lekari i pacijenti su diskutovali o potrškoćama sa kojima se oboleli od ove bolesti suočavaju.

Psorijaza je sistemska inflamatorna bolest koja znacajno utice a kvalitet života, posebno pacijenata sa težim oblikom bolesti. Izražene promene na koži nisu jedina manifestacija bolesti, već se kod težih oblika mogu javiti pridruzene bolesti kao što su dijabetes tipa dva, kardiovaskularna oboljenja, metabolički sindrom, psorijazni artritis i Kronova bolest.

Rasprostranjenost psorijaze je oko dva posto u opštoj populaciji, pa je procena da u Srbiji ima preko 140.000 obolelih od ove bolesti. Oko 30 posto pacijenata ima umerenu i tešku formu psorijaze koja se mora lečiti sistemskom terapijom, uključujući i biološke lekove.

Izvor teksta: Danas

Psorijaza

Sveobuhvatni izvor informacija o psorijazi - uključujući mogućnosti lečenja i praktične savete koji će vam pomoći da smanjite fizičke i emocionalne posledice koje psorijaza može imati na vaš život.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram