Povratak na vesti

Svetski dan psorijaze: Uskoro u Srbiji još dva biološka leka

30.10.2021

Obolelima od težih oblika psorijaze uskoro bi u lečenju primenom biološke terapije trebalo da budu dostupna dva nova leka, najavljeno je danas na skupu Udruženja pacijenata obolelih od psorijaze 3P.

Sada su u lečenju te bolesti u primeni dva inovativna leka, ali u nekim slučajevima, kako je objasnila dermatološkinja Univerzitetske klinike Kliničkog centra Srbije Mirjana Milićević Srećković, oni ne daju efekte koji se očekuju od novih lekova koji bi se takođe nabavljali o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO).

"Nadamo se da će u narednih nekoliko meseci nova dva leka biti na pozitivnoj listi, što bi mnogo značilo obolelima od ove sistemske bolesti koja ne napada samo kožu već i druge organe", kazala je ona na skupu povodom Svetskog dana psorijaze.

Predsednik Udruženja 3P Vladan Kecić je ukazao na važnost odlaska kod dermatologa jer terapija i za najteže oblike psorijaze postoji u Srbiji dve godine o trošku RFZO.

Naveo je da u Srbiji od 140.000 obolelih od psorijaze oko 30 odsto ima umerenu i tešku formu bolesti koja mora da se leči sistemskom terapijom, uključujuči i biološku terapiju.

"Primenom biološke terapije se povlače promene na koži i smanjuje rizik od razvoja drugih oboljenja, a ono što je veoma važno za pacijente je da im se poboljšava kvalitet života i omogućavaju nesmetane socijalne i profesionalne aktivnosti", rekao je Kecić.

Izvor teksta: 021

Psorijaza

Sveobuhvatni izvor informacija o psorijazi - uključujući mogućnosti lečenja i praktične savete koji će vam pomoći da smanjite fizičke i emocionalne posledice koje psorijaza može imati na vaš život.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram