Povratak na vesti

Psorijaza: Biološka terapija značajno smanjuje promene na koži

05.11.2022

Udruženje "3P – Pacijenti protiv psorijaze" ukazalo je da je važno da oboleli budu motivisani i ohrabreni da razgovaraju sa dermatologom o svojoj bolesti i mogućnostima lečenja.

"Molimo sve pacijente, one koji su tek primetili prve simptome bolesti, ali i one koji već godinama imaju psorijazu i možda misle da im niko ne može pomoći, da što pre odu na pregled kod dermatologa. Na raspolaganju su lekovi za lokalnu i sistemsku primenu, uključujući i biološku terapiju za pacijente sa umerenim i teškim oblikom", rekao je predsednik Udruženja 3P Vladimir Kecić.
Dodao je da se primenom biološke terapije povlače promene na koži i smanjuje rizik od razvoja drugih oboljenja, a ono što je veoma značajno za pacijente - poboljšava se kvalitet njihovog života i mogu potpuno normalno da živi i sprovodi socijalne i profesionalne aktivnosti.

Goran Filipović iz Udruženja "3P" je istakao da psorijaza nije samo bolest kože, već ima i brojne sistemske manifestacije, odnosno pridružene bolesti kao što su psorijazni artritis, metabolički sindrom, dijabetes tip 2, kardiovaskularna oboljenja, Kronova bolest…

Simptomi psorijaze i pridružene bolesti značajno narušavaju kvalitet života, posebno kod pacijenata sa teškim oblikom bolesti. Javljaju se problemi u socijalnom, emocionalnom i profesionalnom funkcionisanju. Sve to, uz stigmatizaciju, dovodi do anksioznosti i depresije.

Psorijaza nije zarazna već predstavlja hronično nezarazno autoimunsko oboljenje i nema potrebe da se ljudi boje kontakta sa pacijentima koji imaju psorijazu.

Predsednica Sekcije za dermatologiju Srpskog lekarskog društva Mirjana Milinković Srećković je najavila da će se ove jeseni besplatni pregledi pacijenata sa psorijazom organizovati u četiri grada u saradnji sa opštim bolnicama: u Šapcu 5. novembra, a u Požarevcu, Pančevu i Kruševcu 26. novembra.

Za umerene i teške oblike psorijaze, pored konvencionalne sistemske terapije koja je već decenijama u primeni, biološki lekovi su dostupni o trošku RFZO od 2019. godine, ali i dalje veliki broj pacijenata nepotrebno pati od ozbiljnih simptoma i znakova psorijaze.

Biološka terapija značajno smanjuje promene na koži ili čak potpuno čisti kožu. Biološki lekovi su efikasni i bezbedni, tako da ne prave značajne neželjene efekte koji bi ugrozili pacijenta.

"Pored dva leka koja su dostupna pacijentima u Srbiji o trošku RFZO, nadamo se da ćemo uskoro imati i još dva savremena biološka leka, novog mehanizma dejstva i veće efikasnosti, čime će se dodatno unaprediti lečenje psorijaze i sprečiti posledice i komplikacije ovog oboljenja", navodi Udruženje 3P.

Psorijaza se javlja kod dva odsto populacije, pa je procena da u Srbiji ima oko 140.000 pacijenata sa ovim oboljenjem, a 20 odsto njih ima tešku formu bolesti, koja zahteva sistemsku terapiju.

Izvor teksta: 021

Tretirajte psorijazu ozbiljno!

  • Facebook
  • Psorijaza.rs
  • YouTube
  • E-mail: pacijenti3p@gmail.com
  • Psorijaza

    Sveobuhvatni izvor informacija o psorijazi - uključujući mogućnosti lečenja i praktične savete koji će vam pomoći da smanjite fizičke i emocionalne posledice koje psorijaza može imati na vaš život.
    linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram