Povratak na vesti

Psorijaza: Budite informisani!

07.11.2022

Psorijaza se javlja kod dva odsto populacije, pa je procena da u Srbiji ima oko 140.000 pacijenata s ovim oboljenjem, a od tog broja 20 odsto njih ima tešku formu bolesti, koja zahteva sistemsku terapiju.

– Srećom, oboleli od psorijaze u Srbiji sada na raspolaganju imaju najsavremeniju terapiju i zato treba da razgovaraju sa dermatologom o svojoj bolesti i mogućnostima lečenja koje su sada mnogo veće nego pre nekoliko godina. Važno je da pacijenti shvate da ne moraju da trpe teret psorijaze. Patnja obolelog zbog simptoma bolesti se prenosi i na njegovu najbližu okolinu, porodicu i prijatelje. Molimo sve one koji su tek primetili prve simptome bolesti, ali i one koji je već godinama imaju i možda misle da im niko ne može pomoći, da što pre odu na pregled kod dermatologa – kaže Vladimir Kecić, predsednik udruženja „3P – Pacijenti protiv psorijaze“.

Uz savremenu terapiju povlače se promene na koži
Na raspolaganju su im, dodaje naš sagovornik, lekovi za lokalnu i sistemsku primenu, uključujući i biološku terapiju za pacijente sa umerenim i teškim oblikom psorijaze.

- Primenom biološke terapije povlače se promene na koži i smanjuje rizik od razvoja drugih oboljenja, a ono što je veoma značajno za pacijente – poboljšava se kvalitet života i pacijent može potpuno normalno da živi i sprovodi socijalne i profesionalne aktivnosti.

Požarevac, Pančevo i Kruševac
Sekcija za dermatologiju Srpskog lekarskog društva nastavlja projekat „Za život bez psorijaze“, koji je započet u maju ove godine sa ciljem da se unapredi lečenje pacijenata sa psorijazom u Srbiji.

– Ove jeseni besplatni pregledi pacijenata sa psorijazom organizovani su u tri grada u saradnji sa opštim bolnicama: U Požarevcu, Pančevu i Kruševcu 26. novembra. Uz dermatologe iz opštih bolnica, preglede će obavljati profesori iz univerzitetskih kliničkih centara – UKC Srbije i UKC Niš i VMA – kaže prof. dr Mirjana Milinković Srećković, predsednica Sekcije.
Ovaj projekat je, navodi, podsticaj za obolele od psorijaze da se obrate lekaru i razgovaraju o mogućnostima lečenja.

– Za umerene i teške oblike psorijaze, pored konvencionalne sistemske terapije koja je već decenijama u primeni, biološki lekovi su dostupni o trošku RFZO od 2019. godine, ali i dalje veliki broj pacijenata nepotrebno pati od ozbiljnih simptoma i znakova psorijaze. Biološka terapija značajno smanjuje promene na koži ili čak potpuno čisti kožu. Pored dva leka koja su dostupna pacijentima u Srbiji o trošku RFZO, nadamo se da ćemo uskoro imati i još dva savremena biološka leka, novog mehanizma dejstva i veće efikasnosti, čime će se unaprediti lečenje psorijaze i sprečiti posledice i komplikacije ovog oboljenja.

Biološki lekovi su efikasni i bezbedni, tako da ne prave značajne neželjene efekte. Komforno se primenjuju, kao potkožna injekcija jednom mesečno ili jednom u tri meseca

Izvor teksta: Blic žena

Tretirajte psorijazu ozbiljno!

  • Facebook
  • Psorijaza.rs
  • YouTube
  • E-mail: pacijenti3p@gmail.com
  • Psorijaza

    Sveobuhvatni izvor informacija o psorijazi - uključujući mogućnosti lečenja i praktične savete koji će vam pomoći da smanjite fizičke i emocionalne posledice koje psorijaza može imati na vaš život.
    linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram